115 jaar Van den Berg: van handkar tot elektrische bus

Wie in Apeldoorn rondloopt, heeft een goede kans dat hij schilderwerk of een werkbus van Van den Berg Schilders tegenkomt. Wat begon als een ambachtelijk schildersbedrijf in 1908 in IJsselstein (en later in Utrecht), groeide uit tot een toonaangevend familiebedrijf dat nu al meer dan een eeuw hoogwaardige schilderdiensten en vastgoedafwerking biedt.

Eigenaar Gerrit-Jan is de vierde generatie die aan het roer staat. Hij geeft een blik op de geschiedenis, het heden en de toekomst van ons schildersbedrijf, waar duurzaamheid, aanpassingsvermogen en kwaliteit altijd voorop hebben gestaan.

Van Utrecht naar Apeldoorn

In 1950 begonnen we in Apeldoorn met een grote klus in Het Apeldoornsche Bosch, wat nu ook wel bekend staat als Groot Schuylenburg. Twee jaar later, in 1952, werd Apeldoorn onze definitieve thuisbasis, gevestigd aan de Deventerstraat. In 2001 verhuisden wij opnieuw, dit keer naar de Watermanstraat, waar wij onze traditie van vakmanschap voortzetten.

Gerrit-Jan staat sinds 2006 aan het roer. In het ondernemen zet hij dezelfde visie als zijn voorgangers voort: "Alle generaties hebben met elkaar gemeen dat zij zich altijd hebben aangepast aan de markt, voorop willen lopen en gedreven zijn om echt kwaliteit te leveren."

Van knechten tot medewerkers

Een belangrijk kenmerk van de evolutie van Van den Berg Schilders is de overgang van het werken met knechten naar medewerkers. In het verleden waren het eenvoudigweg werknemers die taken uitvoerden, maar vandaag de dag zijn het medewerkers die actief betrokken zijn bij het bedrijf. Dit betekent dat ze meedenken en actief een waardevolle bijdrage leveren aan waar Van den Berg nu staat.

Een mooi voorbeeld van het geven van een stem aan medewerkers, het luisteren naar hun mening, is het invoeren van de vierdaagse werkweek. Sinds dit jaar zijn wij gaan experimenteren met een nieuw concept waarbij medewerkers 4 dagen werken en wel fulltime worden uitbetaald. Dat blijkt in de smaak te vallen en hebben we dus doorgezet.

Aanpassingsvermogen en duurzaamheid

Duurzaam werk afleveren is altijd een rode draad geweest in onze geschiedenis, het heden en de toekomst. Wij zijn gericht op het leveren van kwaliteit, zodat schilderwerk lang meegaat. In lijn met deze visie heeft Gerrit-Jan recent zijn eerste elektrische bus aangeschaft, een mooi voorbeeld van de transitie naar elektrisch en duurzaam werken.

Geen verrassingen

De markt is de afgelopen decennia aanzienlijk veranderd. Dat ziet ook Gerrit-Jan: “Klanten hebben nu toegang tot informatie via internet en hebben meer kennis dan ooit tevoren. Daarom is transparantie nog belangrijker geworden. Bij Van den Berg Schilders vertellen we onze klanten altijd duidelijk wat ze kunnen verwachten, zodat er geen verrassingen zijn. Dat betekent gedegen uitleg en een open en eerlijke communicatie.”

Duurzame toekomst

Gerrit-Jan kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. Hij hoopt niet alleen te groeien in personeel, maar vooral ook mensen enthousiast te maken voor het schildersvak. “Als schilder draag je bij aan de blijdschap van mensen door mooie resultaten te leveren en draag je eraan bij dat het straatbeeld netjes blijft.”

In de toekomst zullen er bovendien meer elektrische en milieuvriendelijke producten worden geintroduceerd, waardoor wij onze duurzame visie verder kunnen versterken.

Angela

Financieel medewerkster

Henk

Projecten

Dorien

Office

Gerrit-Jan

Eigenaar